6 motive pentru care să-ţi bei cafeaua într-o bibliotecă.

Share on Facebook69Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn1

reading style blog men

Trăim în era Facebook şi Tinder, unde oricine poate intra în contact cu oricine, unde fiecare îşi poate crea o imagine de om cult şi învăţat, prin care să impresioneze şi să epateze; însă ce se întâmplă în momentul în care suntem puşi faţă în faţă cu un caracter puternic şi principii profund ancorate? Reuşim să îi ţinem piept? Reuşim să ne susţinem punctul de vedere? Sunt probleme de care ne-am lovit, probabil, cei mai mulţi dintre noi şi care s-au dovedit uneori frustrante.

Fără a dispera şi a te agita, rezervă-ţi câteva minute în care să fii perfect calm şi în care să reflectezi asupra sinelui. Ce nu merge? Să fie vorba despre un vocabular prea puţin dezvoltat? Să fie cumva vorba despre încrederea în sine şi teama de a eşua? Sau te năpădesc emoţiile şi esti prea stresat? Toate aceste trăiri sunt perfect umane. Ceea ce trebuie să conştientizezi este că nu e sănătos, psihic în primul rând, să continui în această manieră. Iar soluţia este mai simplă decât ţi-ai imaginat vreodată. Soluţia o vei găsi citind. 

Lectura ca obişnuinţă vine cu o serie întreagă de avantaje:

1. Hrăneşte inteligenţa

A fi un om citit este sinonim cu a fi un om deştept. “Not all readers are leaders, but all leaders are readers”, spune Harry Truman. Citind, îţi alimentezi creierul cu informaţii care cu siguranţă îţi vor fi de folos, mai devreme sau mai târziu. Cu cât deţii mai multă informaţie, cu atât eşti mai valoros. Dacă jobul, banii, bunurile sau chiar şi sănătatea îţi pot fi luate, cunoştinţele generale sunt singurele care vor fi ale tale în permanenţă.

2. Îmbunătăţeşte vocabularul 

Cititul este cea mai bună sursă de cuvinte noi pentru alimentarea vocabularului. Acest lucru te va ajuta să te angajezi cu uşurinţă în discuţii ce ţin de o plajă largă de domenii, îmbunătăţindu-ţi semnificativ încrederea în sine. Te va ajuta chiar să avansezi mai rapid în carieră, fiind dovedit ştiinţific că angajaţii care au un limbaj dezvoltat şi informaţii în mai multe domenii, sunt promovaţi mai rapid decât cei care nu sunt la curent cu lumea înconjurătoare. 

3. Ajută memoria şi întăreşte gândirea analitică

Citind, ai mai mult timp pentru a gândi, a înţelege şi a reflecta. Orice carte vine cu personaje, fiecare cu trecutul şi ambiţiile lui, cu istorisiri diverse şi răsturnări de situaţii. Toate acestea par greu de memorat, însă creierul uman o poate face cu lejeritate. Fiecare amintire nou creată construieşte sinapse noi, le întăreşte pe cele deja existente şi îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt, echilibrând stările sufleteşti. 

Ai citit vreodată ceva plin de mister şi ţi-ai dat seama că ai reuşit să rezolvi misterul înainte de a termina cartea? Acest lucru se datorează gândirii analitice pe care ai pus-o la treaba fiind atent la detalii şi punându-le cap la cap. Este o abilitate care te va ajuta şi atunci când vei discuta cu alte persoane despre cartea respectivă, pentru că vei avea un punct de vedere propriu, pe care îl vei putea susţine cu argumente puternice. 

4. Îmbunătăţeşte atenţia şi concentrarea

Trăim, după cum am mai menţionat, în era internetului, iar atenţia ne este captată de o mulţime de lucruri în acelaşi timp. De câte ori nu v-aţi surprins că lucraţi la un task, vă verificaţi telefonul, daţi send/receive în căsuţa de e-mail, răspundeţi la mesaje şi discutaţi cu colegii, toate în acelaşi timp?! Se întâmplă frecvent. În schimb, momentul în care ai o carte în mână(şi o citeşti, bineînţeles), este momentul în care te detaşezi de tot ce ţine de lumea înconjurătoare şi te angrenezi în poveste. Este momentul în care atenţia îţi este îmbunătăţită, fiind concentrată în totalitate pe detaliile poveştii.

5. Reduce stresul

O carte bună te poate transpune uşor în lumea ei, la fel cum un articol interesant te poate distrage pentru câteva clipe de tot ceea ce te înconjoară. Acestea sunt momentele în care te detensionezi, te relaxezi şi uiţi de tot ce înseamnă stresul cotidian. 

6. Te face mai interesant şi mai atractiv

Realitatea ne spune că suntem limitaţi la ceea ce ne putem imagina, însă cărţile pictează, prin cuvintele lor, lucruri pe care nu le credeam posibile. Citind descrierea unei clădiri, mintea este responsabilă cu crearea imaginii clădirii respective, în timp ce, uitându-ne la televizor, clădirea îţi este pur şi simplu prezentată, fără a-ţi antrena în vreun fel inventivitatea. Având o imaginaţie bogată şi o bibliotecă de informaţii cu tine, îţi va fi mult mai uşor să socializezi şi să te faci remarcat. Femeilor le plac bărbaţii care ştiu jocul cuvintelor şi care ştiu că, odată ce reuşesc să le cucerească mintea, mai au un pas până la a cuceri în totalitate.

reading gentleman style advantages

 Pentru ca avantajele menţionate mai sus să fie şi palpabile, vei fi nevoit să-ţi parcurgi cărţile din scoarţă în scoarţă, să le devorezi cuvânt cu cuvânt şi să te transpui în povestea fiecăreia dintre ele. Dacă lectura nu a făcut parte din activităţile tale cotidiene de până acum, poate ţi se va părea puţin dificil la început. Însă este o chestiune de timp până când drogul cuvintelor pictate frumos îţi va inunda sistemul. Iar rezultatele… rezultatele vor fi un adevărat deliciu.

Stai pe aproape. În următorul articol al acestei secţiuni îţi voi face o serie de recomandări pentru biblioteca ta. Sunt cărţi care au fost, nu doar pentru mine, o adevărată inspiraţie.

 

Vladimir Stefan Popa The Essence of Style stil masculin consilier imagine personal style consultant advisor

 

 

***Pe tine cum te influenţează cititul? Nu ezita să-mi spui ce alte avantaje ai descoperit citind. Îţi stau la dispoziţie cu răspunsuri la întrebarile tale. 

Use your Facebook account to comment:

2 Responses to 6 motive pentru care să-ţi bei cafeaua într-o bibliotecă.

  1. Mihaella Popa says:

    Deja postarile tale au devenit educative! Sa dea Domnul sa aiba si succes! Astept cu interes urmatorul articol, cu recomandari de titluri!

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.