Aparent banală, dar deosebit de importantă: poziţia corpului

Share on Facebook31Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn5

postura corpului stil masculin

Cu siguranţă nu o dată v-aţi surprins îndreptându-vă spatele după un timp îndelungat de stat pe scaun, după somn, la volan sau după orice altă activitate care presupune un “stand by” al musculaturii.

Ei bine, acelea sunt momentele în care corpul ne transmite că, pentru o funcţionare optimă, el are nevoie de o poziţie dreaptă, firească, aşa cum a fost conceput. Din păcate însă, rutina zilnică în care avem tendinţa de a ne cufunda are efecte dramatice asupra organismului uman. Cele 8 ore pe zi(care, să fim serioşi, nu sunt niciodată doar 8) petrecute la birou, pe scaun, într-o poziţie haotică, în faţa unui ecran si a unei tastaturi, fără pauzele recomandate de 10 minute la fiecare oră, ne transformă, atât psihic, cât mai ales fizic, în ceva ce cu siguranţă nu ne-am dori. 

Probabil niciunuia dintre noi nu îi sună străin îndemnul “Stai cu spatele drept!“, adresat cu dragoste şi grijă de către părinţi sau bunici. Chiar dacă, de cele mai multe ori, l-am ignorat, intenţiile lor erau clare. Ne voiau binele. Bine pe care abia acum îl conştientizăm.

O postură corectă a corpului vine cu o serie de avantaje de care este bine să fim conştienţi:

1. Îmbunătăţeşte funcţionarea organismului

Adoptând o poziţie aplecată către înainte, cutia toracică practic exercită o anumită presiune asupra organelor interne, putând genera, astfel, probleme digestive. Menţinându-ne spatele drept, facilităm o poziţie optimă a organelor interne şi o bună funcţionare a acestora.

 2. Durerile de gât, umeri şi spate sunt aplanate

Marea majoritate a bărbaţilor suferă de dureri în zona superioară a corpului, fie că este vorba de gât, umeri sau spate. Acest fapt se datorează, în cele mai multe cazuri, unei posturi incorecte. Din momentul în care ne vom păstra o poziţie dreaptă a corpului, vom sesiza o diminuare a durerii. Cu puţină voinţă şi un minim de efort zilnic, rezultatele se vor vedea mai devreme decât vă imaginaţi.

3. Îmbunătăţeşte puterea de concentrare şi performanţele mentale

Există o serie de studii de specialitate care demonstrează avantajele unei poziţii corecte a corpului. Unul dintre acestea, realizat de Universitatea din Colorado, a evidenţiat faptul că studenţii cu o postură corectă a corpului au obţinut rezultate mult mai bune la teste faţă de cei cu o poziţie “cocoşată”. De asemenea, s-a dovedit că îmbunătăţeşte abilităţile de relaxare şi concentrare, făcându-ne mai impunători, dominanţi si prosperi.

4. Se evită formarea cocoaşei

Aşa-numita “cocoaşă” apare în urma unei combinaţii dintre o poziţia incorectă a corpului şi osteoporoză. Deşi aceasta este o afecţiune care afectează mai des femeile în vârstă, bărbaţii pot de asemenea suferi, odată cu înaintarea în vârstă, de o reducere a densităţii minerale osoase. Focusându-ne pe menţinerea permanentă a unei posturi corecte a corpului, evităm apariţia cocoaşei sau facilităm corectarea acesteia. De asemenea, administrarea de calciu, ca supliment alimentar, s-a dovedit a fi deosebit de benefică.

5. Te face mai înalt

Majoritatea bărbaţilor nu își arată înălțimea reală datorită unei posturi greșite a corpului, studiile demonstrând că, astfel, “pierdem” între 2 și 3 cm înălțime. Acest lucru este cu atât mai important cu cât aceleași studii spun că bărbații mai înalți câștigă mai mulți bani și atrag mai multe femei(sursa). Asta nu înseamnă, bineînțeles, că, dacă ești mai scund, nu poți avea un venit impresionant sau echipe întregi de doamne care să-ți bată la ușă. Ia-l ca exemplu pe Tom Cruise(1.70m).

6. Previne apariția unui abdomen “proeminent”

Respectiv burta, care produce frustrări, indiferent de cât de mult am nega asta. Sunt doi principali factori care contribuie la apariția acesteia: încetinirea metabolismului este primul dintre aceștia și apare odată cu înaintarea în vârstă. Se manifestă, la bărbați, prin acumularea mai rapidă de grăsime în zona abdominală și se poate evita printr-o alimentație sănătoasă și antrenament fizic regulat. Al doilea factor, după cum puteți deja să vă imaginați, este poziția corpului. După cum am vorbit și mai sus, o postură incorectă exercită presiune asupra organelor, iar acestea, fiind foarte maleabile, împing peretele abdominal către exterior, favorizând astfel apariția burții. Menținându-ne corpul într-o poziție dreaptă și corectă, reușim să atenuam vizibilitatea acesteia cu centimetri buni.

7. Poate cel mai important avantaj, îmbunătățește încrederea în sine

De câte ori nu ați sesizat pe stradă oameni cu o poziție incorectă a corpului, oameni care v-au inspirat slăbiciune sau chiar deprimare?! Aceleași studii menționate mai sus demonstrează că postura corectă a corpului crește semnificativ încrederea bărbaților în sine. Așa că, acum este momentul să îndrepți spatele și să culegi roadele schimbării. Fie că mergi la un interviu pentru job, la o întâlnire de afaceri sau vrei să abordezi o femeie care îţi place, vei rămâne surprins de rata de succes pe care o vei avea.

Dar care este, de fapt, poziția corectă a corpului?

Postura corectă a corpului presupune o afișare relaxată, firească, a coloanei vertebrale, obținută prin cele trei curbe naturale ale acesteia: o mică adâncitură la baza gâtului, o rotunjire discretă a mijlocului spatelui și o altă adâncitură a zonei lombare. Pentru o postură corectă, urechile, umerii, șoldurile, genunchii și gleznele se vor alinia perfect. Pentru a vă însuși mai ușor acest rezultat, faceți acasă un mic exercițiu. Lipiți-vă capul, umerii și spatele de un perete, îndepărtând călcâiele la 10-15 cm in față. Împingeți ușor înapoi zona inferioară a abdomenului, micșorând arcul creat în zona lombară. Acum depărtați-vă ușor de perete și încercați să vă mentineți poziția obținută. Aceasta este poziția firească a corpului vostru.posture

Am vorbit, în mare parte, despre poziția corpului aflat în picioare. Însă odată ce am muncit pentru a obține o postură corectă, este mai mult decât indicat să nu ne-o stricăm cu una incorectă, la birou. În acest sens, sunt de urmărit câțiva pași:

1. Rămâneți cu picioarele pe pământ, cu genunchii indoiți la 90 de grade. Chiar dacă poate părea confortabil, nu stați picior peste picior, deoarece influențează alinierea corectă a corpului și produce tensiune musculară inutilă.

2. Păstrați-vă partea inferioară a spatelui ușor arcuită, menţinându-vă forma în “S” a coloanei vertebrale.

3. Mențineți-vă pieptul înainte, ca și cum ați avea o sfoară legată la un capat de tavan și la celalălalt capăt de al doilea nasture de sus al cămășii pe care o purtați.

4. Evitați să vă aplecați prea mult înainte, chiar și când vă simțiți obosiți după o perioadă lungă de stat în aceeași poziție.

5. Faceți pauze dese! În cele mai multe cazuri, după ani buni de stat într-o poziție greșită pe scaun, corpului vostru îi va fi dificil să revină la o poziție firească și corectă. Va fi nevoie de muncă, însă rezultatele vor fi spectaculoase. Începeţi încet, cu pauze de 10-20 de minute în care să plimbați și să vă întindeți mâinile și corpul. Întoarceți-vă la birou, iar după maxim o oră de lucru, faceți o nouă pauză.

 pozitia corpului pe scaun corecta stil masculin

 

Important: menținerea poziției corecte a corpului.

Odată ce am făcut eforturi pentru a ne corecta postura, va fi nevoie să ne-o și menținem. Iar, uneori, acest lucru se poate dovedi destul de dificil, pentru ca nu îl conștientizăm în permanență. Există riscul ca, în momentul în care ne cufundăm în treburile cotidiene, să ne pierdem concentrarea asupra corpului. Pentru a evita acest lucru, avem la-ndemână un mic truc: legați capătul unei sfori de nasturele de sus al cămășii, iar celălalt capăt de catarama curelei, astfel încât sfoara să stea perfect întinsă în momentul în care poziția corpului este cea corectă. Ori de câte ori sfoara se va slăbi, înseamnă că postura voastră s-a modificat. Îndreptați spatele și reveniți la poziția inițială(indicat ar fi să purtaţi cravată, pentru a evita întrebările colegilor).

Vladimir Stefan Popa The Essence of Style stil masculin consilier imagine personal style consultant advisor

 

 

***Dacă ai și alte ponturi referitoare la îmbunătățirea posturii, împărtăşeşte-le cu noi. Și nu uita să dai mai departe ce ai învățat astăzi. Make a difference. 

 

 

 

Use your Facebook account to comment:

3 Responses to Aparent banală, dar deosebit de importantă: poziţia corpului

  1. Pingback: Prima impresie: 7 aspecte prin care bărbaţii stârnesc interesul femeilor | The Essence of Style

  2. Pingback: 10 exerciții de făcut acasă pentru o postură corectă | The Essence of Style

  3. Pingback: 6 Secrete de Stil care te vor Ajuta să Pari mai Înalt

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.