Din pasiune, pentru pasiune feat. Dan Costache

Share on Facebook156Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn4

Să porneşti un proiect ghidat de o simplă şi pură pasiune poate fi, pentru marea majoritate a oamenilor, o decizie mult prea riscantă, greu de realizat. Însă noi, The Essence of Style, am pornit exact în acest mod, iar ceea ce ne încântă cel mai mult este să descoperim că nu suntem singurii.

Dan Costache, co-fondator al the urban ties şi personaj cel puţin remarcabil în viaţa de zi cu zi, este primul nostru prieten participant al proiectului “FACES“, care are ca scop promovarea bărbaţilor cu un stil vestimentar corect şi personal, precum şi dezvăluirea poveştilor acestora. L-am cunoscut pe Dan în urmă cu aproximativ 2 ani şi am descoperit, în toată această perioadă, un om călăuzit de pasiune, entuziasm şi ambiţie. Ce au reuşit Dan şi asociatul lui să facă prin proiectul lor a fost să transforme(cel puţin pentru mine) numele brandului the urban ties în sinonim pentru “accesorii”. Iar asta este o realizare.

Dan Costache the urban ties the essence of style stil masculin articol interviu antreprenor business

Despre the urban ties

“Am intrat în domeniu la începutul anului 2013 cu business-ul pe partea de accesorii pentru bărbaţi. Planurile noatre au fost, de la bun început, să construim un magazin online cu accesorii de cea mai bună calitate, care să fie un magazin internaţional, deci să se adreseze unei pieţe cât mai mari. Ulterior ne-am orientat temporar către piaţa din România ca să fie un exerciţiu bun pentru noi şi pentru a căpăta experienţă pe partea de producţie, fiindcă după câteva luni de când ne-am propus să începem business-ul ne-am dat seama că producţia e o provocare foarte mare faţă de comerţ, spre exemplu, şi am zis că e o perioadă bună de început pentru a învăţa şi a ieşi cu produse la standardele internaţionale pe care ni le doream. În ceea ce priveşte furnizorii şi procesul de producţie, îmi place să cred că suntem la standardul impus de marile branduri de accesorii de pe plan internaţional. “

“Fiind o pasiune comună, când mă întâlneam cu unul dintre prietenii mei din copilărie aveam discuţii pe partea asta, de stil masculin. Vorbeam despre ţinute, despre materiale, de unde să le procurăm, etc. La un moment dat, în paralel, aveam planuri sa începem un business. Ne încânta ideea de antreprenoriat. Niciunul nu făcuse până atunci un business, dar ne plăcea foarte tare ideea. Şi aşa s-au legat lucrurile uşor. A fost o chimie, a început din pasiune. O pasiune comună. Recomandarea numărul 1 a oricărei cărţi de dezvoltare personală şi antreprenoriat: urmează-ţi pasiunea şi atunci business-ul va fi ce trebuie. Ne-am orientat către zona de accesorii pentru că aici am sesizat cel mai mare deficit. Ni se păreau foarte importante, ni le doream, luam repere de pe internet. Şi aşa ne-am apucat să facem accesorii.”

the urban ties details ties the essence of style dan costache stil masculin interviu

Despre producţie şi manufactură în România

“Dacă vorbim strict de cravate, nu o să găseşti oamenii care să producă cravate, fiindcă treaba este foarte nişată. Practic, noi a trebuit să fim autodidacţi, să învăţăm ce înseamnă o cravată de calitate, care este procesul de manufacturare, cu toate problemele care pot apărea în timpul acesta. A trebuit efectiv să luăm persoane cu experienţă în domeniul croitoriei, dar pe care să le învăţăm de la zero cum se construieşte cravata. Evident, având ani buni de experienţă cu acul şi aţa, au învăţat destul de repede. La cravate sunt multe detalii care pot să strice calitatea finală, dar care nu sunt văzute neapărat de ochii majorităţii clienţilor. E bine să intervii în procesul de producţie de la bun început ca să poţi preveni problemele şi produsul să ajungă în stare perfectă la client.”

“Din păcate, în România industria în sine este foarte slabă, iar acei puţini profesionişti care încă mai ştiu meseria, cum este cazul pantofilor – un cizmar care să ştie să construiască un pantof de la A la Z şi care să îl construiască impecabil – sunt din ce în ce mai puţini. În general, oamenii cu care am luat contact şi cu care colaborăm sunt oameni care au în spate 30, 40, chiar şi 50 de ani de experienţă. Atracţia către astfel de domenii s-a pierdut, cel puţin acum, în ultimii 25 de ani după revoluţie, când toată lumea vrea să facă facultate şi nu mai vrea nimeni să se îndrepte spre genul acesta de meserii, deşi sunt meserii frumoase, care din punctul meu de vedere au un potenţial foarte mare pentru zona de produse handmade de lux. Iar aici nu mă refer neapărat la lux în sensul larg al cuvântului pe care îl percepe lumea, ci la produs de nişă, de manufactură. Are şi asta o rezonanţă de lux în sine. Întotdeauna cineva care apreciază genul acesta de produs o să se îndrepte către o manufactură care este specializată. Nouă întotdeauna ne-a plăcut ideea de nişare şi de specializare cât mai bună pe un mic segment. Adică dacă facem cravate, vrem să facem doar cravate, dar care să fie cele mai bune cravate.”

dan costache the urban ties articol interviu the essence of style stil masculin business faces

Despre trendul produselor handmade

“Cei care sunt interesaţi de imagine, de felul în care arată, ş.a.m.d., se duc către zona de manufactură de nişă, de producători specializaţi. Urmăresc foarte mult zona de social media şi tot ce înseamnă blogging, iar acolo majoritatea brandurilor promovate sunt specializate pe ceea ce fac, branduri care nu sunt neapărat mass market, de care nu a auzit foarte multă lume, dar care fac foarte bine ceea ce fac. Cred că trendul o să crească. În România a fost foarte multă vreme, şi înca mai este, atracţia şi poleiala faţă de brand. Românii au impresia că un brand îţi oferă un statut, o valoare intrinsecă, însă nu este cazul, ba chiar dimpotrivă. Afişarea la vedere a unui brand renumit mi se pare o chestie de prost gust şi sunt sigur că brandurile respective nu au nicio vină că sunt purtate în felul acesta. În realitate au ajuns să fie atât de mari prin tradiţia pe care o au şi prin faptul că livrează calitate de foarte multă vreme. Louis Vuitton sau Hermes fac cele mai buni genţi de 200 de ani şi au făcut cele mai bune genţi încă din secolul XIX. Faptul că acum domnişoarele poartă ostentativ poşete pe stradă nu este vina fondatorului companiei care avea cu totul alte valori.”

dan costache the urban ties the essence of style articol interviu detalii accesorii

Despre stilul personal şi persoane de inspiraţie

“Descopăr că şi stilul meu este într-o permanentă schimbare. Nişte chestii care îmi plăceau acum 2-3 ani acum nu mi se mai par deosebite. La început eram foarte încântat de pattern-uri ciudate, combinaţii de culori la care nu m-aş fi gândit niciodată, ţinute cât mai îndrăzneţe, complexe. În ultima perioadă am învăţat să apreciez mai mult simplitatea. De exemplu un sacou bleumarin, un pantalon gri şi o cămaşă albă sau bleu e cel mai simplu mod al unui bărbat de a se îmbrăca. Am ajuns să apreciez genul acesta de ţinută, cu o croială corespunzătoare şi detalii care să arate că eşti atent la hainele pe care le porţi. Este şi o chestie de stare. Sunt zile în care vreau să mă îmbrac mai colorat, zile în care vreau să mă îmbrac mai simplu. Când eram la început cred că pe toată lumea a inspirat Nick Wooster cu ţinutele lui. De la el am învăţat una dintre cele mai importante lecţii pe care trebuie să le înveţi dacă vrei să fii cunoscător în ale stilului masculin: să ai un stil personal, să ţi-l defineşti, dar cateodată să ţi se şi potrivească. Degeaba îţi defineşti un stil, însă dacă nu e compatibil cu persoana ta, cu felul în care arăţi, cu mediul în care ieşi, poate părea un pic forţat. Personalitatea lui Nick Wooster, look-ul lui, grooming-ul, tot ce face este el. Prin hainele lui, printul camuflaj, pantalonii scurţi cu sacou, şi-a creat nişte trademark-uri. Îl apreciez pe el ca persoană fiindcă m-a ajutat să mă descopăr, să văd ce mi se potriveşte şi să îmi adaptez stilul la treaba asta.”

dan costache the urban ties the essence of style articol interviu stil masculin

Sfat de început de drum pentru pasionaţii de stil

“Educaţie. Pentru cei pasionaţi sfatul meu este să se documenteze cât mai mult şi să înveţe înainte de a experimenta. Este bine să şi experimenteze pentru a descoperi ce li se potriveşte şi ce nu, dar chestiunile acestea sunt mai simplu de făcut daca ai o bază. Citind şi învăţând regulile elementare – şi ţinând cont de ele – greşelile vor fi evitate. Începi cu regulile de bază, aplică-le şi va fi aproape imposibil să greşeşti.”

dan costache the urban ties vladimir stefan popa the essence of style stil masculin articol interviu

Mulţumim Dan pentru plăcerea de a colabora şi vouă pentru răbdarea de a citi! 

Fotograf: Ticu Razvan Photo

vladimir stefan popa the essence of style personal style consultant consultant vestimentar

Use your Facebook account to comment:

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.