Te provoc să fii gentleman(chiar și) în 2016!

Share on Facebook318Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn11

A avea un stil desăvârșit este o noțiune care își regăsește extinderea mult în afara garderobei. Este, într-o foarte mică măsură, ancorată în modă și, în cea mai mare măsură, în respectul, demnitatea și bunătatea individului. Astăzi, în lumea internetului, a telefonului și rețelelor de socializare, regulile de purtare în societate sunt confundate cu regulile vieții virtuale.

În era eleganței(definită simplu: ELEGÁNȚĂ s.f. Distincție, grație în atitudini, în maniere; rafinament, gust, distincție în felul de a se îmbrăca, în croiala hainelor. ♦ Distincție în limbaj, în stil etc. [Cf. fr. élégance, lat. elegantia]), vizitele la croitor sau la frizer nu se limitau la haine sau la tunsoare, ci erau surse continue și de încredere de sfaturi în ceea ce privesc socializarea, întâlnirile personale sau profesionale, etc. Asta pentru că a fi îmbrăcat bine avea zero valoare fără un caracter puternic drept pilon principal.

Astfel, într-o lume a tehnologiei care evoluează atât de repede, mă întreb care mai sunt aspectele care definesc comportamentul și profilul gentilomului de astăzi. Inspirându-mă din experiențele personale, dar și din cele povestite de cei din jur, ghidându-mă după articole și cărți citite de-a lungul timpului, am conturat câteva reguli de conduită pe care le consider fundamental de urmat de către fiecare bărbat. Cu doza suficientă de luciditate, disciplină și efort, orice vis poate fi atins. Așadar, văzute drept idealuri, aceste reguli(și, bineînțeles, urmarea lor) reprezintă un început bun în conturarea personalității specifice unui gentleman. 

Strângerile de mână

Formula este foarte simplă: o strângere puternică, dar calculată, a mâinii, plus o mișcare sus-jos sănătoasă, plus contact vizual. Nu sta pe gânduri, nu rata momentul, nu te lăsa prins pe picior greșit. O strângere bună de mână poate face diferența între a domina și a fi dominat într-o conversație. Acordă atenție locului și direcției în care îți plasezi palma înainte de salut. Poziționând-o mai jos decât a celeilalte persoane, cu fața ușor către în sus, vei transmite o mai mare căldură și deschidere. Adaugă un zâmbet discret, formal și fii pregătit să preiei controlul!

A face introducerile

Când la o petrecere sau o întrevedere cu prietenii vii însoțit de cineva nou, este de datoria ta să prezinți acea persoană, făcându-i astfel pe toți să se simtă confortabil. Începi cu gazda. Te va ajuta să îți prezinte însoțitorul/însoțitoarea celorlalți străini. Nu uita ca, înainte de a face introducerile, să îți întrebi prietenul/prietena cum își dorește să fie prezentat/ă.

A face cunoștință cu oameni noi

Chiar dacă pare ușor, ei bine nu e. Cel mai important și mai important este să reții numele persoanelor abia cunoscute. De câte ori ți s-a întâmplat să le uiți după doar câteva secunde? Ei bine, mie deseori. Există însă un truc. Imediat după momentul în care faci cunoștință cu o nouă persoană, repetă-i, într-un mod elegant, numele. “Îmi pare bine să te cunosc, Emily!”. Vezi?! Numele ei are acum un ecou care parcă răsună prelung în mintea ta.

Discuțiile despre politică și religie

Într-un context comun de socializare, a discuta politică sau religie este o idee pe cât se poate de evitat. Fiind două domenii atât de vaste, timpul necesar alocat lor ar elimina farmecul momentelor, de cele mai multe ori scurte, de socializare. Dacă totuși ți se cere părerea, fii discret și vorbește despre propria experiență. Nu generaliza, pentru că există șansa să-i faci pe ceilalți să se simtă incomod. Este vorba, până la urmă, de strict opiniile propriei persoane, iar când susții că tu ai dreptate, practic spui că ceilalți greșesc. Așa că, pentru a evita complicațiile, păstrează-ți gândurile doar pentru tine.

A te plânge sau a-ți vărsa ofurile

Este bine cunoscut. Nimeni(cu excepția persoanelor foarte apropiate) nu vrea să îți audă problemele. Fie că ești obosit, că nu îți convine vremea de afară, că ești mahmur după o noapte lungă sau că ai inima sfâșiată, nimeni, într-un context normal de socializare, nu va vrea să te asculte. Fii tăcut și învață să îți rezolvi singur problemele.

A ciocni paharele

La fel de simplu: în momentul în care se ciocnești paharul cu o altă persoană, este esențial contactul vizual. Altfel, fără o fracțiune de secundă în care te conectezi cu cealaltă persoană, momentul va fi în van. 

A-ți lua rămas bun

La fel de important ca momentul salutului este și momentul în care ne luăm rămas bun. Dând atenție contactului vizual, mulțumind pentru companie și urând ceva plăcut precum “Sper să ne vedem cu bine data viitoare!”, reprezintă o atitudine pozitivă, care ne ajută să apreciem mai mult momentele petrecute în compania celorlalți.

Convorbirile scurte

În loc de a întreba oamenii cu ce se ocupă, plasându-i astfel în categoria celor care prezintă sau nu interes pentru tine, începe cu ceva mai personal precum “De unde esti?” sau “Ce te aduce la acest eveniment?”. În general, oamenii nu vor să fie judecați sau definiți în funcție de locul lor de muncă. Începe astfel mai personal, iar cursul conversației va duce, probabil, și la partea profesională.

Dependența de telefon și social media

La acest capitol, câteva lucruri TREBUIE să fie clare: un gentleman nu își va pune telefonul pe masa pe care urmează să cineze, pe bar sau orice alt loc pe care îl va împărți cu alte persoane; de asemenea, nu îl scoate din buzunar în mijlocul unei conversații; telefonul se folosește pentru a face planuri, iar odată ce ești în mijlocul planului respectiv, fii prezent acolo cu mintea și trupul și socializează cu cei care sunt lângă tine. Știu, poate părea dificil, însă pentru a te deconecta mai ușor, încearcă să îți închizi telefonul sau chiar să îl lași acasă.  Vei fi surprins de efectele unui atât de simplu gest.

Vechiul(aproape sacrul) apel telefonic

Generațiile de astăzi sunt dominate de lumea iMessage, SMS, whatsapp sau Facebook Messenger. De aceea, demodatul apel telefonic are acum un impact mai mare decât ți-ai imaginat vreodată. Vrei să arăți cuiva că îți pasă? Atunci folosește-ți telefonul la ce ar trebui să fie folosit telefonul: sună! Farmecul, intimitatea și subtilitatea specifice unei convorbiri directe nu va fi niciodată înlocuită de un mesaj text. 

Prima întâlnire(cu o domnișoară)

Întotdeauna invitația la o cafea sau un cocktail este o metodă eficientă care vă va ajuta să vă cunoașteți și nu va face persoana cealaltă să se simtă amenințată, cu atât mai mult cu cât încă nu aveți o conexiune personală. O cină prea pretențioasă sau un film pot pune o anumită presiune pe umerii ambilor, total de nedorit la o primă întâlnire. Ai grijă ce îmbraci, însă nu fi prea formal, alege o băutură tare de start pentru a te relaxa, întreab-o despre viața și plăcerile ei, și nu uita niciodată să fii modest când vorbești despre tine.

Nota de plată

Dacă invitația a venit din partea ta, tu ar trebui să fii cel care plătește. Este plăcerea ta, motiv pentru care nu faci o invitație ca persoana respectivă să își cheltuiască proprii bani. Dacă nu ești într-o situație prea roz cu banii, cafeaua sau plimbarea în parc vor fi întotdeauna alternativele elegante și cel puțin la fel de impactante. 

A vorbi mai puțin, a asculta mai mult

Omul este definit prin acțiuni, nu prin vorbele sale. A asculta înainte de a vorbi este, alături de un stil vestimentar curat și nu țipător, una dintre cele mai rare calități întâlnite astăzi. O conversație presupune mai mult decât o înșiruire a propriilor realizări, așa că evită să te fălești. Unul dintre cele mai vechi proverbe românești spune că lauda de sine nu miroase a bine. Fă din asta un motto în viață. 

 

Într-o societate în care valorile reale sunt duse la rang de rușine, este critic ca noi, cei cărora încă ne pasă, să ducem mai departe normele firești, sănătoase, de purtare în societate. Într-adevăr, cu o floare nu se face primăvară. Însă este suficient să devii sursa de inspirație a unei singure persoane ca pajiștea aceasta numită viață să (re)devină un lan de floarea-soarelui! 

viggo personal shopper vladimir stefan popa the essence of style personal style consultant consultant vestimentar stil masculin sfaturi de stil garderoba consultanta vestimentara personal style advisor personal clothier fashion advisor consultant consilier vestimentar consiliere garderoba sfaturi stil shopping assistant asistent personal

 

Use your Facebook account to comment:

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.