Ghidul Ţesăturilor de Toamnă/Iarnă

Share on Facebook112Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

 

“Moda trece, stilul rămâne.”

Da, nimic mai adevărat. Dar oare care sunt mecanismele care fac ca stilul să dăinuie timp de generaţii şi să renască din propria cenuşă sezon după sezon? Răspunsul este simplu. Stilul presupune disciplină. Stilul presupune reguli scrise şi nescrise, dar care pot fi de asemenea încălcate. Este acel “modern twist” de care auzim din ce în ce mai des în ultima perioadă. Stilul vorbeşte despre om, iar omul simte nevoia de a se vorbi despre el. Iar stilul durabil este cel care se adaptează timpului, societăţii, împrejurărilor, dar şi temperaturilor de afară. Astăzi voi face o scurtă trecere în revistă a ţesăturilor de iarnă şi a avantajelor pe care le oferă o garderobă adaptată anotimpului.

A investi în piese vestimentare specifice fiecărui sezon este o decizie care vine cu o serie de avantaje, multe dintre ele deja evidente, dar care merită să fie clar evidenţiate:

  1. Vei arăta mai bine şi îţi vei adapta stilul pentru diferitele condiţii meteo.
  2. Te vei simţi mult mai confortabil pe toată perioada anului.
  3. Hainele tale vor avea momente de “odihnă”, lucru care le va dubla durabilitatea.
  4. Vei avea o altă garderobă în funţie de anotimp şi vei obţine ţinute dintre cele mai diverse.
  5. Garderoba ta va fi foarte variată, cu o multitudine de ţesături, texturi, culori şi modele.

Acum că am reamintit care sunt avantajele pe care le oferă o garderobă adaptată anotimpului, voi face o mică prezentare a ţesăturilor specifice sezonului rece şi a caracteristicilor acestora.

Ghidul Ţesăturilor de Toamnă/Iarnă holland sherry the essence of style tesaturi de iarna sezon rece sfaturi stil costum pe comanda iarna toamna flanel tweed reiat velur catifea casmir garderoba iarna cum alegi tesatura stofa materialul

 1. Flanelul

Contrar ţesăturilor de tip wool worsted (în traducere liberă, lână pieptănată), adică acele ţesături subţiri şi fine, flanelul este o lână groasă şi densă care la atingere este moale, chiar pufoasă. Cu o istorie care se bazează pe ideea că a fost inventat special pentru a ţine bărbaţilor de cald în sezonul rece, flanelul variază  între 250 şi 350 grame pe metru liniar, fiind însă foarte limitat din punct de vedere al diversităţii imprimeurilor: multe nuanţe uni, însă puţine dungi şi foarte rar carouri. Personal recomand flanelul pentru ţinutele de zi cu zi, însă nu şi pentru ocazii speciale sau evenimente care impun un dress code.

 

Ghidul Ţesăturilor de Toamnă/Iarnă the essence of style tesaturi de iarna sezon rece sfaturi stil costum pe comanda iarna toamna flanel tweed reiat velur catifea casmir garderoba iarna cum alegi tesatura stofa materialul

2. Tweed-ul

Originar din Scoţia, tweed-ul este considerată ţesătura muncitorilor şi a fermierilor vremurilor respective, fiind la început obţinută integral manual. Îşi păstrează şi în prezent alura mediului rural, fiind un material dur, aspru şi cu greutate. Este obţinut prin combinarea a trei fibre de lână de culori diferite, care mai apoi sunt ţesute în diagonală, de aici rezultând şi textura sa oarecum brută. Foarte rezistent chiar şi la contactul cu apa, tweed-ul este un material călduros şi durabil, mai gros decât flanelul, dar care îşi face cu uşurinţă treaba pe întregul sezon rece şi care rezistă eroic testului timpului. Vine într-o gamă largă de variante, începând cu nuanţe de uni, continuând cu dungi, carouri mari sau mici, herringbone, houndstooth şi combinaţii între acestea.

 

Ghidul Ţesăturilor de Toamnă/Iarnă the essence of style tesaturi de iarna sezon rece sfaturi stil costum pe comanda iarna toamna flanel tweed reiat velur catifea casmir garderoba iarna cum alegi tesatura stofa materialul

3. Reiatul

Reiatul este un material obţinut din fire de bumbac răsucite care sunt ţesute astfel încât să rezulte o textură cu fire proeminente şi dese, perpendiculare pe suprafaţa ţesăturii. Este de diferite greutăţi, cel mai gros fiind moale şi pufos la atingere, asemănător cu catifeaua, iar cel mai subţire asemănându-se cu o piele foarte fină. De cele mai multe ori asociat cu oamenii de modă veche sau persoanele intelectuale precum profesorii sau oamenii de ştiinţă, reiatul este o ţesătură atemporală, deosebit de confortabilă şi durabilă.

 

Ghidul Ţesăturilor de Toamnă/Iarnă the essence of style tesaturi de iarna sezon rece sfaturi stil costum pe comanda iarna toamna flanel tweed reiat velur catifea casmir garderoba iarna cum alegi tesatura stofa materialul

4. Caşmirul

Este suficient să rosteşti cuvântul caşmir ca să îţi imaginezi textura moale şi confortul deplin ale acestuia. Considerată una dintre cele mai nobile ţesături existente, caşmirul este râvnit de foarte multă lume datorită aspectului său preţios şi a senzaţiei incomparabile produse în contactul cu pielea. Cu toate acestea, preţul foarte ridicat şi lipsa de durabilitate îl transformă într-o rara avis a vremurilor noastre. Este de asemenea cea mai călduroasă ţesătură, servind foarte bine atât pe timpul toamnei, cât şi pe gerurile iernii, izolând perfect frigul. Acesta este şi motivul pentru care de multe ori vedem paltoane executate din caşmir, atât de dorite de bărbaţii din întreaga lume. 

 

Ghidul Ţesăturilor de Toamnă/Iarnă the essence of style tesaturi de iarna sezon rece sfaturi stil costum pe comanda iarna toamna flanel tweed reiat velur catifea casmir garderoba iarna cum alegi tesatura stofa materialul

5. Catifeaua

Catifeaua este o ţesătură obţinută din bumbac, prin tăierea uniformă a fibrelor pentru a produce o suprafaţă mai înaltă, pufoasă. Catifeaua se distinge prin strălucirea sa, având o textură deosebită şi un luciu aproape regal. Este un material plin, gros, ideal pentru evenimentele formale din sezonul rece precum ceremoniile, balurile sau petrecerile de Crăciun şi Anul Nou. De cele mai multe ori recomand catifeaua în funcţie de tematica petrecerii sau a ceremoniei respective. Dacă vorbim despre anii ’20, o locaţie pompoasă precum un palat şi o muzică pe măsură, atunci vorbim despre smochingul de catifea!

 Este foarte important să ne adaptăm garderoba în funcţie de sezon. Nimeni nu vrea să îndure frigul iernii şi nici căldura verii, motiv pentru care trebuie să facem o distincţie clară între, de exemplu, flanel şi in. La fel de important este să ne alegem ţinutele astfel încât să ne încadrăm în anotimp. Primăvara şi vara în culori aprinse şi ţesături uşoare, toamna şi iarna în culori pământii şi ţesături grele. 

Să aveţi o zi senină, domnilor!

personal shopper vladimir stefan popa the essence of style personal style consultant consultant vestimentar stil masculin sfaturi de stil garderoba consultanta vestimentara personal style advisor personal clothier fashion advisor consultant consilier vestimentar consiliere garderoba sfaturi stil shopping assistant asistent personal

 

Use your Facebook account to comment:

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.