Parfumul: detaliul care îți definește stilul feat. Ștefan Răduț

Share on Facebook230Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn7

Observ din ce în ce mai des, din păcate, că mulți bărbați nu pun mare preț pe imaginea personală. Imaginea nu ține doar de partea vizuală, de un sacou bine ales, de o pereche bună de pantofi sau o vizită la stilist. Sunt puțini cei care înțeleg că îngrijirea personală implică mai mult decât un deodorant aplicat în grabă după ce au ieșit din duș. Amprenta olfactivă este o parte foarte importantă a identității noastre. Este o extensie a personalității care de multe ori poate transmite mai multă informație decât prezența vizuală. În ziua de astăzi mulți poartă un parfum fie pentru că au văzut o reclamă pompoasă, fie pentru că îl poartă prietenul, colegul de la muncă sau un vecin, astfel ajungând să poarte de fapt o uniformă. Este mult mai interesant să fii întrebat “hmm, ce porți?” decât să ți se spună la orice pas “aa.. te-ai dat cu parfumul x”.

beautik parfumuri cum ne alegem parfumul the essence of style reguli stil masculin

Cum ne alegem parfumul?

Poate că ne este dificil să alegem un parfum atunci când ajungem într-o locație iar în față ni se înfățișează un raft cu peste 200 de variante. Cu siguranță nu este imposibil, însă avem nevoie să cunoaștem și să înțelegem anumiți pași. Pentru o experiență și o consiliere de calitate vă recomand o vizită într-o parfumerie de nișă. De ce este recomandat să mergem în această direcție? Pentru că trebuie să conștientizăm faptul că, înainte ca designerii să înțeleagă importanța mirosului și să îl asocieze cu creațiile lor sau cu diferite campanii agresive de marketing, au existat parfumieri în adevăratul sens al cuvântului. Aici întâlnim case care au o tradiție de peste 150-200 de ani, cu rețete transmise din generație în generație(puncte de plecare pentru foarte multe din creațiile prezente în ziua de astăzi), cu mirosuri mai puțin comune și mult mai personale, iar nu în ultimul rând, cu o concentrație foarte mare de ingrediente naturale. Aici se pune accentul în special pe rafinament, pe producții limitate, pe manufactură, pe o atenție deosebită la detalii și pe o foarte atentă selecție a ingredientelor folosite. Întâlnim și creații ale celor mai bine cotați parfumieri ai zilelor noastre: Francis Kurkdjian, Jean-Claude Ellena, Bertrand Duchaufour, Olivia Giacobetti, parfumierii sau “nasurile”, după cum sunt numiți, din spatele unor branduri și nume extrem de cunoscute și apreciate.

Un parfum reflectă foarte mult personalitatea noastră. Suntem “setați” pe o anumită categorie olfactivă chiar dacă ne dăm sau nu seama de acest lucru. O persoană care ar purta în general note proaspete sau un soft floral nu va rezona oricât de mult va încerca cu un oriental lemnos, spre exemplu. Mirosul este un puternic declanșator de memorie deoarece rinencefalul se află în strânsă legătură cu sistemul limbic. Sunt anumite aspecte care ne influențează alegerile: mirosuri din copilărie, vacanțe, anumite momente ale vieții, etc.

Un aspect foarte important în alegerea unui parfum este să nu ne grăbim! Totul are un miros, chiar dacă de multe ori este un simț pe care nu îl conștientizăm suficient. Acesta este motivul pentru care momentul cel mai potrivit pentru a face o alegere ar  fi dimineața, deoarece receptorii olfactivi sunt mult mai odihniți, pe parcursul zilei fiind bombardați de informație.

beautik parfumuri cum ne alegem parfumul the essence of style reguli stil masculin

Primul pas este să aflăm care este categoria olfactivă care ne reprezintă cel mai bine.  În acest sens vom purta o mică discuție deschisă cu adviserul pentru a ști exact direcția în care ne vom îndrepta. După aceasta conversație, care poate implica detalii despre locurile dragi în care ne petrecem vacanțele sau gusturile culinare, aspecte care ne pot influența și alegerile olfactive, putem începe testarea. Recomandat ar fi să testăm între 3 și 5 variante. Dacă avem un nas mai rezistent putem mirosi mult mai multe, urmărind însă să facem scurte pauze mirosind cafea, un loc neparfumat de pe pielea noastră, sau luând o mică gură de apă. După momentul testării este foarte important să rămânem la 2 variante care simțim că ne reprezintă cel mai bine.

Pasul următor este aplicarea pe piele. Este un pas foarte important pe care vă recomand să nu îl săriți. Locul cel mai indicat este exteriorul antebrațului, fiind o zonă să-i spunem necontaminată, în comparație cu încheietura mâinii unde am purtat o bijuterie sau un ceas iar mirosul lor influențează evoluția parfumului. Un parfum, cu atât mai mult unul de nișă, care are un conținut ridicat de ingrediente naturale, are tendința de a se personaliza foarte mult pe pielea fiecăruia. Sunt foarte mulți factori care influențează evoluția lui: tipul de ph, alimentația, temperatura corpului, faptul că fumăm sau nu, etc.

Sunt mulți cei care plac un parfum pe o persoană însă în momentul în care îl testează pe propria piele trec  printr-o adevărată dezamăgire. Contează foarte mult ce ingrediente din compoziția parfumului respectiv sunt evidențiate și care sunt diminuate sau chiar eliminate total. Tot aici intervine și un un alt aspect foarte urmărit: persistența. Știu. Cu toții ne dorim să aplicăm parfumul dimineața când ieșim pe ușă, iar seara când ne întoarcem acesta să fie încă prezent și, dacă se poate, chiar cu aceeași intensitate. Persistența lui este dată de concentrația creației respective. Cea mai mică concentrație o întâlnim în apa de colonie care are o persistență pe piele între 2 și 4 ore, urmată de apa de toaletă cu o prezență de 4-6 ore, iar apa de parfum de 6-8 ore. Cele mai concentrate variante sunt parfumul și extractul de parfum. Aici vom avea o persistență de peste 8 ore. Dar pentru că eram la pasul de testare și personalizare pe piele, orice regulă de mai sus poate fi încălcată. Contează foarte mult chimia dintre parfum și pielea noastră. Putem folosi chiar și un extract de parfum iar acesta să fie respins sau absorbit de către piele în 30 de minute. În același timp putem avea o persistență de neașteptat pentru o apă de toaletă sau chiar o colonie. Un parfum va ajunge la notele de bază undeva după aproximativ 2 ore, însă este important să urmărim evoluția lui în primele 30 de minute când ajunge cu rapiditate de la notele de vârf la cele de mijloc. Aici este punctul în care de multe ori ne putem lăsa păcăliți de un ingredient care ne-a vorbit foarte frumos la început, dar care acum dispare și se transformă în ceva ce nu ne mai încântă la fel de mult. Important este să mirosiți cu calm cele două parfumuri aplicate și să îl alegeți pe cel cu care rezonați cel mai bine.

beautik parfumuri cum ne alegem parfumul the essence of style reguli stil masculin

Nu vă axați prea mult pe sexul parfumului. De mult ori este doar o idee de marketing. Sunt extrem de multe creații feminine cu note intense de tabac, accente lemnoase sau condimentate, dar și multe creații masculine cu note florale. Parfumul este unisex! Un bărbat poate mirosi incredibil purtând chiar și un trandafir intens sau o minunată tuberoză în concentrație mare. Similar, putem spune că un parfum nu are anotimp sau moment al zilei. Putem asocia de exemplu notele oriental lemnoase cu sezonul rece, însă acestea se pot comporta pe piele chiar mai bine la temperaturi ridicate. Ceea ce trebuie sa  urmărim este să ne simțim confortabil cu ceea ce purtăm! Un alt aspect destul de important pe care domnii trebuie să îl aibă în vedere este folosirea produselor complementare. Se recomandă folosirea gelului de duș, a aftershave-ului, a deodorantului și a parfumului cu aceleași note, iar în lipsa producției lor să mergem pe aceeași categorie olfactivă sau pe acorduri neutre.

beautik haute perfumery the essence of style despre parfumuri cum ne alegem parfumul unde il aplicam reguli stil masculin

Cum și în ce zone aplicăm parfumul?

Pentru pulverizare, distanța optimă față de piele este de 20-25 de cm. Aplicat de la o distanță mai mică va rezulta un surplus de parfum pe zona respectivă, iar de la o distanță mai mare acesta se va pierde în aer. Porțiunile de piele cele mai recomandate sunt așa-numitele zone zero ale corpului, adică zonele cu puls: în spatele urechilor, gâtul, încheietura mâinii(zonă foarte recomandată mai ales dacă gesticulăm mult), cu mențiunea că în situația purtării unui ceas sau a unei bijuterii vom pulveriza parfumul deasupra lor și nu sub ele. Un obicei destul de des întâlnit, dar atenție, greșit, este frecarea zonei în care a fost aplicat, mai ales în zona mâinilor. Acest gest va afecta atât persistența lui, păstrând-ul la suprafața pielii, cât și felul în care acesta va evolua în timp, distrugând piramida olfactivă. Doamnele pot fi avantajate și de aplicarea parfumului în păr, dar și anumiți domni de aplicarea lui în barbă.  Ar fi bine să evităm totuși acest obicei deoarece în timp poate usca firul de păr. Cu toate că îi putem mări persistența, nu este recomandat să aplicăm parfumul pe haine sau alte țesături. Sunt anumite ingrediente, precum patchouli sau ambra, care cu siguranță vor distruge o cămașă albă. Dacă observăm că avem probleme cu persistența este bine ca, înainte de aplicarea parfumului, să folosim o cremă de corp(nu vă speriați, domnilor; nu este nimic rușinos în a vă hidrata pielea) din gama complementară sau o variantă neutră pentru a nu afecta parfumul. Aceasta va acționa ca o bază, îmbunătățindu-i semnificativ performanțele. Câte pulverizări? Suficiente cât să nu ieșim din zona de confort.

beautik haute perfumery the essence of style despre parfumuri cum ne alegem parfumul unde il aplicam reguli stil masculin

Care sunt recomandările pentru gentleman-ul modern?

Există anumite momente sau ocazii în care trebuie să fim foarte atenți la ceea ce purtăm. Spre exemplu: mersul la sală. Este foarte important să luăm în considerare faptul că în momentul în care pulsul și temperatura corpului cresc, se va intensifica foarte mult și parfumul pe care îl purtăm. Dacă vreți totuși să vă mențineți proaspeți și pe parcursul antrenamentului, dar nu doriți să îi agresați pe cei din jur cu propriul parfum, ați putea folosi una din cele mai versatile variante existente: Escentric Molecules. Conținutul parfumurilor de la această casă este unul interesant și controversat în același timp. În compoziție întâlnim doi compuși organici: Iso E Super și Ambroxan. Primul ingredient reproduce efectul de feromon, iar ambroxanul, compus derivat din ambră, are proprietatea de a accentua mirosul pielii. Ambele variante se activează doar în contact termic cu pielea noastră, sunt variante extrem de discrete, însă în același timp foarte prezente.

beautik parfumuri cum ne alegem parfumul the essence of style reguli stil masculin the essence of style stefan radut beauty adviser escentric molecules 01 moleculebeautik parfumuri cum ne alegem parfumul the essence of style reguli stil masculin the essence of style stefan radut beauty adviser

Pentru că tot suntem în plin sezon, voi aduce în discuție unul dintre cele mai speciale momente din viața unui domn: propria nuntă. Este momentul în care vom fi foarte atenți și precauți privind toate alegerile făcute, inclusiv alegerea parfumului. După cum spuneam, mirosul este un foarte puternic declanșator de memorie și foarte des vom face analogii cu anumite locuri sau momente din viața personală. Tocmai de aceea, momentele unice în viață vor merita întotdeauna investiția în lucruri unice, personale: un costum creat pe măsură, o cămașă cu inițiale brodate, o pereche de pantofi pe comandă, un parfum în ediție limitată. O variantă masculină foarte potrivită ar fi Fougere Royale, creație a casei Houbigant. Lansat pentru prima dată în anul 1882, Fougere Royale a fost primul parfum “fougere” (cu arome de ferigă) creat vreodată, stabilind o clasă complet nouă de parfumuri. Astăzi, urmând caracterul trecutului, Casa Houbigant a reînviat “clasicul extraordinar” pentru a crea un parfum elegant, în stil contemporan. Creația se deschide cu un cocktail strălucitor de uleiuri de citrice, care se îmbină cu un buchet aromatic de plante mediteraneene, în care lavanda și mușețelul marocan dictează tempo-ul. Cu o inimă de flori și condimente(geranium, scorțișoară, piper și garoafe), Fougere Royale are note de bază lemnoase, de ambră, îmbogățite cu boabe de tonka și salvie.

Arta parfumeriei este una foarte complexă, despre ea putându-se vorbi probabil la nesfârșit. Aspectul la care țin foarte tare este să nu uităm că, în vremuri antice, parfumul era folosit în ritualuri și ofrande aduse zeilor. Ofranda e la un puf distanță! Simțiți-vă onorați!

Ștefan Răduț

Fragrance Adviser @ Beautik Haute Parfumerie

http://www.beautik.ro/

https://www.facebook.com/BeautikHauteParfumerie

Foto: Ticu Razvan Foto

Use your Facebook account to comment:

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.