Pitti Uomo – fenomenul care acaparează întreaga lume. Partea I: istoric și evoluție

Share on Facebook30Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Cu fiecare sunet de oră fixă al ceasului meu digital Timex realizez cât de aproape sunt de Pitti Uomo 88, prima ediție a celui mai apreciat târg de modă masculină la care intenționez să particip. Cu un entuziasm poate prematur m-am hotărât ca, înainte de a ateriza în epicentrul eleganței masculine, să adun cât mai multe informații despre istoria, evoluția, valorile și tendințele pe care Pitti Uomo, unul dintre cele mai consacrate proiecte ale companiei Pitti Immage le deține. 

Da Vinci, Botticelli sau Michelangelo sunt doar câteva nume ale Florenței care inițiază o nouă eră, cea a descoperirii și creației, eliberând umanitatea din sumbra perioadă monahală. Noile idei și descoperiri dau naștere, în timp, unui nou om, învățat și cult: omul modern. Jumătate de mileniu mai târziu, prezența omului modern la oraș atinge cote greu de imaginat când, în lunile ianuarie și iunie, peste 30.000 de pasionați ai vestimentației bărbătești, fie ca sunt cumpărători, expozanți, jurnaliști sau spectatori, descind în capitala stilului, Florența, la Pitti Uomo. 

Giovanni Battista Giorgini pitti uomo father stil masculin the essence of style

Giovanni Battista Giorgini – sursa foto: http://www.pittimmagine.com/

1951-1971: Perioada în care Florența devine capitala modei

Giovanni Battista Giorgini, un personaj important din lumea afacerilor din Italia privind exporturile și un aristocrat împătimit al stilului modern, a facilitat și propagat externalizarea industriei modei italiene către Statele Unite. Fiind primul care a simțit oportunitatea și apreciind măiestria italienilor, Giorgini a invitat la Florența, în anul 1951, cumpărători și oameni de influență din Statele Unite, singura și cea mai puternică economie neafectată de război.

Industria modei italiene a luat naștere odată cu convingerea cumpărătorilor americani de a trece prezentările de modă din Florența în itinerarul lor, alături de cele din Paris sau Londra pentru care se aflau deja în Europa. Astfel, înainte ca Roma sau Milano să-și câștige notorietatea, Florența devine capitala modei în Italia, iar Giorgini, datorită inițiativei și contribuției permanente aduse economiei orașului, a fost numit al doilea sfânt protector al acestuia.

Prima editie a Pitti Uomo

Prima editie a Pitti Uomo – sursa foto: http://www.pittimmagine.com/

1972 – 1981: Înființarea Pitti Uomo

În 1972 are loc prima ediție a Pitti Uomo, punând sub lumina reflectoarelor croitoria și stilul italiene pentru a fi prezentate piețelor internationale. Deși greu de comparat cu situația din prezent, succesul a fost unul imediat. În perioada de început totul a decurs foarte formal, oarecum divizat în două momente: ziua, când cumpărătorii se concentrau exclusiv asupra plasării comenzilor; și seara, când atmosfera devenea mai degajată și participanții se bucurau de evenimentul în sine.

Ideea inițială a târgului a fost de a promova exclusiv manufactura din Italia, iar mai bine de 80% din expozanți ofereau elemente de bază ale vestimentației precum costume, sacouri, pantaloni, cămăși sau cravate. În scurt timp, Pitti Uomo devine zona zero a modei italiene pentru bărbați, oferind deschidere globală și unificând industria textilă de pe plan național pentru a face față stilurilor și gusturilor aflate într-o permanentă evoluție. Este momentul în care stilul tipic italian, cu o croială relaxată, nestructurată, condimentat cu senzualitatea Italiei, devine consacrat la nivel mondial.

Dacă la început erau 30, cel mult 40 de branduri expozante, în prezent cifra se ridică la mai bine de 1000. În perioada de mijloc încep să se remarce majoritatea producătorilor giganți de astăzi, precum Ermenegildo Zegna, Giorgio Armani sau Valentino, toate aparținând grupului GFT, Gruppo Finanziario Tessile. Momentul în care industria prelucrătoare și măiestria italienească și-au unit forțele a fost momentul în care s-a produs una dintre cele mai mari mișcări în moda acelor ani: nașterea super brandurilor din Italia. Gucci, Brioni sau Missoni, alături de toate brandurile grupului GFT au venit cu noi standarde în vestimentația bărbătească, mai accesibile decât cele de la Paris sau de pe Savile Row. 

Fortezza da Basso pitti uomo the essence of style evolution

Fortezza da Basso – sursa foto: http://www.piazzadellenotizie.it/

1982-2014: Fortezza da Basso și deschiderea globală

Interesul față de Pitti Uomo se confruntă cu o creștere organică la nivel internațional, odată cu plasarea inteligentă a produselor locale. Stilul specific Italiei devine din ce în ce mai apreciat, fiind promovat intens în box office-urile americane. Creșterea interesului față de Pitti Uomo a presupus, de la un punct, mărirea spațiului de desfășurare. Astfel, Pitti își părăsește prima casă din Sala Bianca de la Palazzo și se înrădăcinează la Fortezza da Basso, actuala reședință. Este de asemenea momentul în care marile branduri încep să își personalizeze standurile, transformându-le în adevărate showroom-uri care impresionează nu doar prin dimensiuni, ci și prin design-ul în sine. 

Dacă la început Pitti Uomo însemna aproape 100% Italia, acum brandurile internaționale acaparează aproape jumătate din amploarea târgului, făcându-l cel mai important, calitativ și de proporții eveniment al anului. 

vladimir stefan popa the essence of style personal style consultant consultant vestimentar

Use your Facebook account to comment:

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.