Reprezint România! Vă rog, iubiți-mă! feat. Florin Dobre

Share on Facebook2.7kPin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn6

M-am apucat de haine în 1997,  adică de aproape 20 de ani, din nevoia de a mă îmbrăca exact ca cei pe care îi urmăream la MTV, personaje interesante ca Mike Patton, Perry Farell, Scott Weiland. Pe vremea aceea nu se găseau deloc haine în România și mi-am zis:  ”Cât de greu poate fi să fac și eu asta?”. Primul lucru pe care l-am făcut a fost o pereche de pantaloni scurți, am putut merge la plajă cu ei!! Până atunci mergeam la croitor să-mi fac hainele, bine alese din pe atunci celebra revistă Max care în Constanța apărea în maxim 5 exemplare. Era mare agitație în oraș ca nu cumva să mi-o ia altul înainte!

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

“Salvarea” mea a fost reprezentată de două reviste Harper’s Bazaar, ’94. Erau pentru sezonul următor, cu toate colecțiile pentru bărbați. Costau în jur de 50 de dolari bucata și pe vremea aceea salariul pe lună era de 50 de dolari. M-am chinuit foarte tare să strâng banii. Am venit la București, le-am cumpărat și câțiva ani nu le-am scos din casă. Cine voia să le vadă trebuia să vină la mine. Și acum le mai am. Sunt revistele care mi-au schimbat viața. Acolo am văzut pentru prima dată ce înseamnă moda, acolo am văzut toți designerii, acolo am văzut colecțiile din sezonul următor. Realizam că este o lume paralelă. A fost fabulos și, de acolo am început să mă inspir. Au fost primele atacuri ale mele asupra modei. Am spus:,, vreau să cuceresc moda!” Mulți, mulți ani am făcut doar asta, adică am trăit foarte prost din asta. Perseverența m-a făcut să merg mai departe și ideea este că primeam complimentele cele mai mari de la oamenii care îmi plăceau foarte mult. Asta mă făcea să fiu conștiincios și să îmi duc visul la capăt..

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Îmi era destul de greu să merg pe stradă fiindcă eram destul de diferit față de majoritatea oamenilor. M-am ambiționat foarte tare și m-am mutat la București când aveam în jur de 30 de ani. În Costanța mă consideram un ”ratat de lux”. Modă în Constanța nu se putea face, așa că am ales, ca ultimă încercare, să mă mut la București și să încerc un ultim asalt în acest domeniu. Mi-am dat 3 ani pentru a reuși. Mi-am zis: “Dacă nu reușesc în modă, mă întorc și mă fac profesor de sport. Ce-o fi, o fi!”.  Fix după 3 ani  am avut prima prezentare de modă, organizată de unul dintre cei mai buni manageri din acest domeniu din România, Cristi Bănică, iar stylist l-am avut pe cel mai mare om de modă care a stat vreodată în România, atașatul cultural al Ambasadei Franței, Phillipe Guillet, un om cu un C.V. impresionant. A lucrat alături de Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld și Thierry Mugler. Ca hair stylist l-am avut pe bunul meu prieten  și celebrul Peter Brooks.

Prima colecție s-a numit Debut, în 2009. Unul dintre complimentele foarte frumoase pe care l-am primit atunci a fost de la Alin Gălățescu care mi-a spus că “este cea mai frumoasă prezentare de bărbați pe care am văzut-o vreodată în România”. Și a fost prima…

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Eu sunt mândru că am contribuit și noi pentru a schimba bărbatul din România. Dacă acum 10 ani nu era niciun bărbat bine îmbrăcat la noi, anul acesta am văzut bărbați mai bine îmbrăcați ca femeile, ceea ce este un lucru minunat. Bărbații sunt mult mai atenți la detalii.

Cred că mișcările masculine precum Novembeard sau Malagamba iau amploare. Oamenii din țară ne urmăresc și încep să se îmbrace. Se vede o schimbare foarte mare. Au început să poarte papion, cravată, pantofi. Acum trebuie să mai facem ceva să scăpăm de tricouri și gata, am rezolvat-o.  Pe vremuri, la Constanța, când eram mic, tata, unchii mei și oamenii de pe faleză, adică oameni care nu se pricepeau deloc la modă, când ieșeau din casă aveau toți pantalonii la dungă și cămașa călcată. Acum dacă mergi, au toți tricouri de la supermarket. E o mică diferență. Dacă vedem o fotografie din anii ’80 și una de acum, o să fim dezamăgiți. Pentru că nu ne mai spălăm și nu ne mai călcăm cămășile, însă ne punem tricouri. Înainte lumea se îmbrăca corect.

Interviu Florin Dobre - The Essence of Style

Nu am venit cu ceva nou de Pitti Uomo, însă din fericire îmi dau seama că România a crescut foarte mult și italienii nu ne mai bat. Suntem mai buni ca ei. Și barurile, cluburile, restaurantele, oamenii, bărbații sunt mai bine îmbrăcați ca cei din Florența. Dacă aduni 50 de bărbați de aici, de la evenimentele pe care le facem noi, am speriat Florența. Românii trebuie să fie mândri.

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Românii au un caracter puternic. Suntem oameni foarte frumoși. Ca bărbați și ca femei. Unii cad și în plasă, dar trebuie să învățăm să ne reorganizam și să redevenim ceea ce am fost, să ne reînvățăm meseriile. Să nu ne mai fie rușine să fim instalatori, de exemplu. Pentru că vin instalatori și pun țeava invers. Eu sunt croitor. Altul trebuie să fie cizmar. Problema este că nu se mai găsesc oameni care știu meserii. Orice meserie a dispărut. Vrem toți să fim avocați, web designeri. Trebuie să nu ne mai fie rușine să fim șoferi de troleibuz. Mi se pare un lucru fabulos să ai o meserie din asta. Și să fii mândru de meseria ta. Orice meserie pe care o respecți, te va respecta la rândul ei. Iar orice meserie poate fi dusă la rang de artă. Poți să fii ospătar, dar poți să fii cel mai frumos ospătar! Și atunci e un lucru minunat, pentru că vin oamenii doar ca să te vadă.

În viață mi-a plăcut să speculez fiecare moment, indiferent dacă am avut bani sau nu, indiferent prin ce am trecut, m-am bucurat de fiecare moment al ei. Am momente în care îmi place să mă plimb cu troleibuzul, cu tramvaiul, cu metroul; e plăcerea aceea de a merge cu ele, plăcerea de a depinde de un om care conduce tramvaiul. Trebuie să învățăm să respectăm oamenii. Românii sunt oameni generoși și răbdători. Acestea sunt cele mai mari calități ale omului, iar noi le avem genetic! Să nu le pierdem!

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Un alt lucru pe care noi românii trebuie să-l apreciem l-am realizat când m-am întors de la Florența și m-am dus direct în piață. M-am bucurat că noi încă mai avem țărani. Ei nu mai au țărani. Trebuie să respectăm chestia asta și să ne dăm seama cât de important e să îi avem și cât de important e ca oamenii de la țară să nu-și pună termopane, să rămână țărani. E cel mai frumos lucru. Prințul Charles din cauza asta s-a mutat în România, că a văzut țărani. Oriunde te duci, țăranii au dispărut. Cei mai frumoși oameni sunt țăranii. Au o filosofie mult mai simplă de la care putem să învățăm foarte mult. De aceea este foarte frumoasă România. Avem cea mai pură și adevărată religie, cea ortodoxă și ar fi bine să nu ne lăsăm influențați de presă și de cei care vor să ne manipuleze. Acum noi, tinerii, avem șansa de a o căuta la adevărata ei valoare și în adevăratul ei sens, nu în știrile de la ora 5. O putem găsi în desăvârșire la Siluan, o putem aprofunda din lectura lui Savatie Bastovoi, o putem ”atinge” în adevărata ei fire urmărind marii inițiați ai ei, ca Rafail Noica, Paisie Agioritul și mulți mulți bătrânei care au o înălțime în plus față de filosofiile lui Platon, psihonebuniile lui Freud, țăcănelile lui Nietsche sau noua ”știință”, fosta religie a ”marilor” inițiați asiatici… Zen, spun ei, sărmanii!

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Complimentele și vorbele pe care le primesc mă hrănesc și mă ajută să-mi dau seama că nu sunt tâmpit. Bucuria cea mare a fost când am văzut că noi, gașca noastră care face vâlvă, a reușit să schimbe România prin trendurile promovate. Tunși, îmbrăcați, cum nu erau românii. Îmi dau seama că munca noastră a avut roade. Oamenii susțin mișcarea, se schimbă căutând lucrurile sincere și frumoase care aduc bucurie în suflet, nu plăceri mincinoase. România începe să aibă un progres estetic și moral chiar dacă ne forțează să vedem doar ce este imoral, promovând prostituția și circul duse la rang de grotesc. Noi nu suntem așa și nu vom cădea în plasa asta. Noi scriem o altă istorie. Trebuie să fim foarte atenți, să lăsăm lucruri bune în urma noastră. Noi facem istorie, fiecare cât poate. Fiecare poate influența alți oameni. Și trebuie să încercăm să îi influențăm bine, să le spunem direcția corectă, să ne păstrăm tradiția. Să fim mândri că suntem români. Trebuie să fim bucuroși de toate lucrurile astea. Să învățăm ce înseamnă Dumnezeu, biserica. Să dăm mai departe adevăratul sens al bisericii, nu manipularea la care suntem supuși în ultima sută de ani prin știri barbare. Nu trebuie să ne lăsăm manipulați, ci trebuie să verificăm cu ochii, mintea și sufletul noastre.

 Să-i învățăm ce înseamnă să faci mișcare, sport, muzică, ce înseamnă artă, cultură, istorie, tradiție adevărate. Sunt lucruri foarte importante care trebuie să rămână. Trebuie să le spunem: nu e bine să fumezi, de ce nu e bine să fumezi, să te droghezi, să te tatuezi, să bei fără măsură, să le arătăm exemple pozitive și să rămână proprii lor stăpâni! Trebuie să avem grijă de generațiile care urmează. Eu am reușit doar printr-o nebunie să stăm noi acum de vorbă, să fac eu prezentări. La 33 de ani nu am renunțat. La 33 de ani stăteam cu prietenii mei și ei știau că eu am ceva calități de insistent și că îmi place să nu mă dau bătut, mai ales când cunosc domeniul respectiv. Așa era și când jucam fotbal și când eram manager la McDonald’s. Îmi place să asimilez informațiile. Le iau repede și le pun în practică corect. Și punându-le în practică corect, cum le-am învățat de la profesorii mei, au repede efect.

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Sfatul meu către tinerii interesați de ei ar fi să nu cadă în plasă, în plasa hainelor. Să nu fugă după ele, să nu arunce cu mulți bani pe ele. Cu banii poți face lucruri mult mai importante și mai frumoase. E foarte bine să știi să te îmbraci corect pentru că ai multe avantaje:  la un interviu, în cercul de prieteni, pe stradă, cu o fată. Însă nu pune accent pe haine ca să-ți bați joc de fete. Pentru că în momentul în care arăți bine, dacă ai un corp frumos, o minte strălucită și te îmbraci și bine, s-ar putea să se îndrăgostească mai multe fete de tine. Nu-ți bate joc de ele.

Trebuie să învățăm să fim bărbați, pentru că am observat că, de când nu se mai face armata, bărbații devin băieți și băieții devin fetițe. Și ăsta e motivul pentru care unii au început să poarte fuste  și se epilează pe picioare. Trebuie să avem mare grijă la asta. Dis de dimineață trebuie să se vadă ziua noastră, să facem patul, să ne rugăm, să facem mișcare, ca să începem ziua ca bărbații adevărați, nu cu țigara în gură. Ca să înveți drumul corect trebuie să știi așa: 1. Dumnezeu; 2. Sport pentru sănătate trupească și mentală; 3. Urmează-ți pasiunea, oricare ar fi ea: strungar, tâmplar, croitor, șofer de taxi. Nu ți-ar plăcea să intri într-un taxi, să găsești un bărbat îmbrăcat impecabil și care să vorbească cu dumneavoastră? “Poftiți! Bine ați venit, domnule!” Și sigur l-ai chema tot pe același taximetrist pentru că ți-ar face plăcere. Orice meserie poate fi frumoasă în momentul în care omul e frumos. Iar ca să aveți o viață frumoasă doriți-vă lucruri mici și puține și atunci veți fi sigur multumiți, iar în dragoste recomand să așteptați iubirea adevărată fără a te împarți tuturor femeilor. Așteaptă doar una și dă tot ce ai și atunci va ști că nu poate să te piardă pentru că altul ca tine sigur nu mai găsește!

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Trebuie să învățăm să nu mai vorbim cu BĂ și cu UITE-L  P-ĂLA.

Eram la Londra. Am intrat într-un magazin unde mai erau niște români. “Mamă, ce costum are ală! Îmi iau și io d-ăla când o să am bani!” (râde).. I-am lăsat vreo 5 minute, după care le am zis: vorbiți, vă rog, mai încet. Au încremenit. Ușor, ușor, vom învăța să vorbim din nou cu domnule, dumneavoastră. Îmi aduc aminte cât de frumos își respecta tata meseria. A fost strungar. Vorbește foarte frumos despre meseria lui… câtă matematică trebuia să știi. Atelierul ăla îmbâcsit cu ulei era întotdeauna curat, îngrijit, măturat. Era impecabil. Și când vorbea despre maistrul lui, vorbea cu un respect teribil. Maistrul lui avea liceul, adică o clasă mai mult ca el. Noi am pierdut asta. Trebuie să fim prieteni, dar să vorbim frumos, să învățăm să ne respectăm. Când suntem 3 și unul pleacă, să nu mai vorbim despre el după ce pleacă. Să încercăm să vorbim frumos despre noi și să gândim la fel de frumos chiar și când suntem singuri acasă. Să încercăm să nu mai primim gândul ăla rău de invidie, de ură. Să încercăm să fim frumoși, să vedeți cum se va schimba totul în jurul nostru.

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Nu am piese preferate în garderobă. Nu pun accent pe haine. Nu mă interesează. Am avut o piesă de genul ăsta în anii ’90. Era o geacă de piele care părea scoasă de undeva din viitor. A ajuns la mine și ani de zile am fost cel mai mândru purtător al acelei geci. În rest, mi-am dat seama de înșelarea asta a hainelor, cât de ușor putem să cădem într-o minciună. Acel fashion victim de acum, când avem impresia că ne trebuie nu știu ce ceas, nu știu ce pantof, nu știu ce mărci foarte scumpe. Nu… Sunt niște lucruri care ne strică sufletul. E frumos să ai grija de tine, dar să pui un mare accent pe niște lucruri care nu fac doi bani, chiar dacă costă foarte mult, e un lucru greșit. E frumos să fii curat, e frumos să te îmbraci, mai ales când știi să te îmbraci, pentru că poți să dai altora bucurie prin stilul tău vestimentar, dar tu să nu fii o victimă. Să nu cazi într-o mândrie stupidă. Din cauza asta eu nu am nicio piesă preferată. Îmi plac majoritatea hainelor pe care le am, pe care le port, nu fac ținutele dinainte, nu știu nimic dinainte. Mă îmbrac după cum simt, după locul unde merg. Dacă aș spune cuiva că nu mă interesează cu ce mă îmbrac, ar spune că mint. Fiindcă mereu mă îmbrac așa. La 3 ani când mama mi-a pus cordonul invers la haină am început să plâng că nu-i cordonul drept. Deci e clar că e o problemă din copilărie. (râde)…

florin dobre interviu the essence of style stil masculin designer haine barbatesti pe comanda bespoke croitorie

Am ajuns la un moment dat într-o perioadă a vieții când aveam prezentări, aveam totul pus la punct și totuși mă rodea ceva. Mă întrebam: “ De ce nu sunt fericit? Am tot, de ce nu sunt fericit?“ – nu aveam duhovnic. În momentul în care am găsit un duhovnic s-au spart toți bolovanii și pietroaiele din mine. Am început să-mi recapăt forța din tinerețe. Eu am ținut post de la 5 ani până la 25 de ani. Mi-am dat seama că postul e de fapt disciplină. De la 25 la 35 de ani nu am mai ținut. Și se pierduse totul. Cazi mult mai ușor în ispită. În momentul în care am început din nou să țin post, am reînceput să-mi găsesc tinerețea. Nu e nicio diferență între un om de 20 de ani și unul de 40. Este poate doar mai înțelept. Dar fizic, intelectual, moral, nu poți fi foarte diferit. Postul îți dă o altă ordine. Îți limpezește sufletul. Noi nu ne luăm niciodată în calcul sufletul pentru că nu îl conștientizăm. Cum adică sufletul ? E ceva în noi acolo care se numește suflet. Mintea noastră, cea cu care gândim, este foarte bine închegată cu sufletul. Și dacă nu știi cum să-l ajuți, te dărâmă. Din cauza asta vedem milionari care au căzut în piscină, dar în piscină nu era apă. Și ei știau lucrul acesta. Iar noi ne gândim: “Băi, dar de ce? Ce îi lipsea?” – nu îi lipsea nimic, dar pietrele pe care le-a pus în sufletul lui l-au dus în jos și l-au făcut să recurgă la gestul respectiv. În momentul în care reușești să găsești un duhovnic e mult mai greu să cazi în greșeli fatale pentru tine și familie. Postul îți dă disciplină. Nu te mai controlează un sandviș sau o ciocolată.  Nu-ți mai spune o ciocolată “Mănâncă-mă!”. Atunci tu iei decizia și spui “Nu vreau să mănânc ciocolata asta!”. Îți dă tărie, îți întărește caracterul, te face un sportiv chiar dacă nu ești unul. Iar sportul e un lucru minunat.

 

După colecția The Pursuit of Paul Smith, pe la 3 dimineața, mergând singur pe străzi m-am întâlnit cu genialul Ion Bârlădeanu. El era beat, pe bordură, eu m-am întins lângă el, pe trotuar și am început să plâng. Am plâns o oră. Nu știu ce era. O descărcare, nu știu… E dureros. După munca asta toată lumea vrea să renunțe. Te epuizează. Eram la final toți. Nici nu mai puteam vorbi. Dureros de epuizant. Când te afli într-un moment din ăsta, trage aer în piept, așteaptă, trece momentul și o iei de la capăt. Nu luați niciodată decizii când vă simțiți rău sau când sunteți foarte fericiți. Pentru că șansele de a le lua greșit sunt foarte mari. Luați-le când sunteți bine, cu toate stările corect puse la punct. Luptăm, nu cedăm!

Mai multe despre Florin Dobre:

http://florindobre.ro/

https://www.facebook.com/pages/Florin-Dobre/400543380042384

Mai multe despre fotograf:

https://www.facebook.com/TheStoryalist?fref=ts

Use your Facebook account to comment:

13 Responses to Reprezint România! Vă rog, iubiți-mă! feat. Florin Dobre

 1. Mihaella Popa says:

  Exceptional, domnule! Mi-as dori ca baiatul meu, Vladimir, sa invete ceva din ceea ce i-ati spus!

 2. Petrache says:

  Frumos, dar pe alocuri, nerealist. Lumea din Romania reala nu e cea din barurile si cluburile din Bucuresti.

 3. gheorghe says:

  Recunosc – mi-a placut! Chiar daca este o “marturisire” care contrasteaza cu “misiunea” designer-ului (nu sint sigur daca – doar vestimentar! Ceva imi “scapa” si nu as dori sa ofensez..
  Toate [apar] bune si frumoase insa (cum percep eu, la peste 50 de ani ai mei…) cum se “impaca” mesajul optic format de cravata, pantalonii scurti si pantofii de piele??
  Sa mai spun ca piciorul gol in pantofi…. nu doar sufera frecarea cu pielea dar si face o apropiere nepotrivita – prin nefiresc – intre om si animal (daca nu e plastic ori cauciuc…). Ciar daca multi isi “iubesc” animalul chiar de-ar face… “moarte de om”.
  Aici, in mesajul inchegat, coerent, echilibrat si optimist este totusi ceva ceva “libertinaj” care pateaza decenta si atrage ochiul … prin dizarmonie.
  O fi “estetic” dar eu nu-i gasesc “frumosul”.
  Stiu, in ultimele decenii s-a pervertit intelesul si azi se cultiva estetica uratului, a grotescului si a minciunii (vicleniei) – ceea ce separa frumosul de estetica; viata armonioasa de nebunia ideilor.

  Oricum de inalta tinuta si prezenta spirituala rara nu numai in domeniul fanteziilor des-schimbatoare dar si in randul celor care orienteaza si sugereaza schimbarea obiceiurilor, perceptia exterioara a individulu in societate!

 4. bogdan says:

  of, minunat!! cat de adevarat! of-ul este pentru tristetea resimtita in urma a tot ce am citit. Am 33 de ani si poate nu am prins decat o parte din Romania nealterata. In perioada ce a urmat revolu.. loviturii de stat pot sa zic ca erau oamenii mai elegant imbracati (fara sa mai zic de epoca Micului Paris). Romania e o tara minunata, romanii sunt oameni frumosi (mai ales spiritual), dar e pacat ca toate frumusetile dispar si o sa plangem dupa ele! A aparut ura intre oameni, au inceput sa fie promovate non-valorile, kitsch-ul este ridicat la rang de arta! Taranul roman si aspectul satelor romanesti ar trebui incluse in patrimoniul UNESCO. sa nu se atinga nimeni de ele. Cata energie te inconjoara atunci cand pasesti pe o ulita la tara! dar cand incepi sa vezi palate si case in stil ANL prin satele noastre frumoase ti se sfasie inima.

  Minunat modul de gandire, felicitari!

 5. mdalkmd says:

  Foarte bine zis. Si mai trebuie sa invatam sa vorbim romaneste nu cu ” feat ” .

 6. Pingback: Florin Dobre, un tânăr designer de succes mărturisește: Mă întrebam: Am tot, de ce nu sunt fericit? |

 7. bia says:

  Interesant.
  Dar pantalonii scurti cu pantofii de piele, Este, O, Dar O! , ATAT de URAT!
  Si pe alocuri e bucolic, du-te domnule la tara, noi nu mai avem taranii de altadata. Care nici altadata nu erau toti la fel. Sunt barfitori, mici la suflet, garboviti de lipsuri si singuratati, betivani. Se duc la biserica Sa afle ultimele barfe si din rutina. Am.crescut la tara. Poate sunt comunitati unde sunt mai numeroase exemplarele descrise mai sus-poate prin Maramures, poate prin Banat. Dar in majoritatea lor, taranii nu (mai) sunt cei la care viseaza frumos Florin.
  Si inca ceva: de CE ar fi crestinismul ,, cea mai pura si mai adevarata credinta,,? -trecand peste detaliul ca ,, adevarat,, nu are grade de comparatie.
  Trezeste-te, baiete. Ti.ai construit in minte niste fortarete de nisip care suna bine ?

 8. Cristina says:

  Jos palaria, om frumos ! De mult nu am mai citit ceva atat de profund si de intelept.. Si de frumos – repet cuvantul :)

 9. Pingback: Florin Dobre își prezintă noua colecție de pantofi, 29 septembrie 2015 - The Essence of Style

 10. Pingback: Florin Dobre își prezintă noua colecție de pantofi, 29 septembrie 2015

 11. Pingback: Oameni de lângă noi – designerul vestimentar Florin Dobre | Anita Grigoriu's Blog

 12. ora exacta says:

  Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Reprezint România!

  Vă rog, iubiți-mă! feat. Florin Dobre
  pe Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai ales ca am mai gasit aici
  si despre ora, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.
  Mult succes in continuare!

 13. Alex says:

  Daca nu o dadea in balarii despre ortodoxism si cea mai pura religie de pe pamant, era chiar un articol foarte reusit…Cand esti un creator de moda si de trenduri, accepti si ceea ce e purtat sau promovat de altii…la fel cum e si cu tricourile, niciodata nu o sa ia un tricou locul unei camasi, nici nu e asta rostul tricoului…dar nu poti purta camasa 24/24 pentru ca te plictisesti si e si al naibii de pretentioasa iar uneori chiar nu ai chef…personal imi place sa le imbin in functie de stari, de zile, de loc…asa cum a zis si el ca o face…la fel e si cu religia, daca tie iti sta bine cu ortodoxismul, foarte frumos, e ceea ce te face fericit…dar asta nu inseamna ca e pentru toti…nu toti vor sa imbrace aceeasi haina…si chiar nu cred ca nietzche, freud sau platon erau niste bieti sarmani care nu-si cunosteau calea…dar deja intram in alte polemici…deci religia ta nu se potriveste cu mine daca eu nu o simt dar asta nu inseamna ca nu-ti respect decizia de a o purta si de a te mandri cu ea….dar atentie mare sa nu consideri ca doar a ta e ‘cea mai pura’ si cea mai buna si e singura adevarata de pe pamant…la urma urmei, hinduismul exista pe pamant cu mult inaintea ortodoxismului dar asta nu inseamna ca una e mai buna sau mai adevarata decat cealalta….individul mai are putin de lucrat la toleranta si acceptarea neconditionata a alegerilor celorlalti….in rest e de bine :)

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.