Scurtă incursiune în evoluția stilului masculin – Partea II

Share on Facebook25Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn2

Am vorbit în articolul de aici despre evoluţia stilului masculin de până la jumătatea secolului XX, perioadă în care am observat atât suişuri, cât şi coborâşuri în ceea ce priveşte calitatea acestuia. Continuăm cu anii ’60, care se remarcă prin apariţia unui nou curent şi a unei tendinţe de individualizare.

1960 men style fashion

Perioada anilor 1960 în moda masculină a fost caracterizată printr-o, să-i spunem așa, răzvrătire a tinerilor care simt nevoia de a se exprima, de a se individualiza, mai mult decât cea de a se îmbrăca urmând anumite reguli. Astfel că, industria articolelor vestimentare s-a adaptat rapid acestei noi concepții, venind cu o întreagă varietate de stiluri și idei. Fenomenul a luat amploare, fiind primul moment din istorie în care bărbații maturi simt nevoia de a se vedea din nou tineri și fără griji, cerând sfaturile tinerilor vizavi de ce să îmbrace, cum să asorteze, și asa mai departe.

Two models in clothes from Mildred Custin Ltd. June 21, 1973. Men style fashion

Prima parte a anilor ’70 a fost în continuare influențată de stilul rebel al anilor ’60, caracterizată, în cazul bărbaților, prin purtarea de jeans evazați, cămăși colorate și accesorii făcute manual, precum coliere, brățări sau bandane, în general folosind materiale precum lemn, pânză sau piele. A fost, de asemenea, perioada în care bărbații au reînceput să poarte costumele de trei piese, într-o varietate de culori și modele, cu revere late, pantaloni evazați și talie înaltă. Se purtau cravatele late, iar gulerele cămășilor erau alungite și ascuțite, în stilul disco funk pe care încă îl putem regăsi în filme(sau la petrecerile tematice).

maxresdefaultil_fullxfull.314824785

Perioada anilor 1980-1990 este una de antiteză. Spun asta pentru că, deși în anii ’80 stilul începuse să-și recapete calea cea bună, anii ’90 sunt considerați apogeul prostului gust în materie de vestimentație și atitudine. Dacă în anii ’80 bărbații au început să adopte un stil care exprimă putere, purtând haine scumpe, culori tari, în combinație cu modele curajoase și încurajând accesoriile precum bretelele sau cravatele, în anii ’90 totul s-a întors la 180 de grade. Este perioada în care au început să fie la mare căutare tatuajele și piercing-urile. Odată cu acest trend, bărbații au fost din ce în ce mai dezinteresați de propriul stil, devenind ceea ce se numește acum ‘casual’. Tricourile, jeansii prespălați, hanoracele și tenișii compuneau ținutele de zi cu zi. De asemenea, ținuta de birou a devenit din business elegant, business casual, adică mai puțin formală, ghidată de zero reguli, transformând costumul într-unul inestetic, supradimensionat.

andre

Începutul noului mileniu(anii 2000) este dominat de cultura hip-hop, foarte intens promovată în rândul tinerilor, dar și de apariția noțiunii de “slim fit“, specifică zonei europene. Costumele bărbătești au început să-și recapete direcția corectă, devenind mai cambrate și stilizate. De asemenea, lumea internetului ia amploare, oferind acces facil la informații și, din fericire, alimentând interesul bărbaților în ceea ce privește stilul. Apar bloguri specializate, care promovează investirea corectă și de durată în garderobă, precum și sfaturile sau regulile de conduită care erau aproape date uitării.

Men style fashion dandy dapper

Mediul on-line și-a pus amprenta și o face în continuare, influențând evoluția stilului masculin. Anii 2010 sunt anii bloggerilor de fashion, care devin celebritățile internetului și sursele de inspirație worldwide. Oamenii au acces la o varietate infinită de poze, articole, impresii și stiluri, din care să se inspire și pe care să le folosească pentru a-și individualiza stilul. De asemenea, dată fiind competiția acerbă pe partea de blogging și fashion, eforturile de a veni cu ceva nou, de a ieși din mulțime, sunt uriașe. Oamenii din domeniu promovează modalități inovative de purtare, asortare și layering a diverselor articole de vestimentație. Pălăria, floarea de rever sau ceasul de buzunar sunt doar o parte din accesoriile care revin la putere.

Este, de asemenea, perioada în care cumpărăturile on-line sunt din ce în ce mai căutate, pasionații de acest domeniu având acces la toate brandurile lumii, de acasă. Apar și foarte multe branduri mici, start-ups, care își promovează produsele folosindu-se de canalele de socializare, implicând, deci, costuri foarte mici.

 

Ceea ce-mi place la ultima direcție a stilului masculin este aceea că există o tendință acută de individualizare. Se creează un fel de competiție subtilă între noi, bărbații, prin care încercăm tot posibilul să venim mereu cu ceva nou, fie ca vorbim despre un detaliu, un accesoriu, o nuanță, ceva care să aducă aprecierea celor ce ne împărtășesc pasiunea. Iar competiția, după cum cineva spunea odată, generează progres. Iar un alt aspect care mă bucură este acela că se poate vedea cum ne întoarcem, treptat, la clasicul cod al vestimentației specific anilor ’30, asupra căruia ne mai rămâne să ne punem amprenta personală. Îmi doresc să clarific faptul că stilul este unul diferit pentru fiecare dintre noi, adaptat corpului, stilului de viata, dar, mai ales, personalității noastre. Ceea ce trebuie să învățăm este cum să investim inteligent într-o garderobă care să supraviețuiască testului timpului, în care să se pună acccentul pe calitate, nu pe cantitate și care să prezinte și reprezinte purtătorul

Iar aici vom interveni noi, prin sfaturile și recomandările noastre.

Vladimir Stefan Popa The Essence of Style stil masculin consilier imagine personal style consultant advisor

 

 

***Tu în care dintre perioadele despre care am vorbit te regăseşti cel mai mult? Ce ai schimba la stilul bărbaţilor din ziua de astăzi? 

Use your Facebook account to comment:

Leave a Reply

Or
Please use your real name instead of you company name or keyword spam.